Danske Tegneserier

Om sitet


Vi har i Danmark en tradition for tegneserier der går mere end 100 år tilbage, både at læse og lave dem. Det har været en massekultur og været hadet og elsket og er i dag endt som en subkultur som nægter at dø, på trods af butikskædernes ihærdige forsøg. Tegneserierne er ikke det eneste som butikskæderne prøver at tage livet af, så det er ikke fordi de specielt har et horn i siden på tegneseriemediet, de er bare endnu et af de små produkter som man skal have vænnet folk fra at købe, så de kan fokusere på sællerterne. Det virker lidt åndet til mig, at man forsøger at fremelske en monokultur, men sådan er der så meget her i livet, som ikke altid giver mening. Så er det jo godt at vi har friheden til at gøre noget for at påvirke udviklingen... I det omfang at vi så også gør det, forstås, ellers er det bare brok og krævementalitet.

Jeg har selv læst tegneserier lige så længe jeg kan huske, og begyndte at købe tegneserier tilbage i 1972, da jeg var fem år gammel. I modsætning til de fleste andre fra den tid er jeg aldrig holdt op med at læse og samle tegneserier, og op gennem årene har historierne været en tro følgesvend gennem tykt og tyndt. I forhold til at være en af normbryderne og forfølge en videnskabelig karriere, har tegneserierne spillet en væsentlig rolle. Lang historie, og ikke relevant her. Så mange år med at læse og samle giver i sagens natur en del tegnserier, og også en del viden om mediet i sig selv.

Dette er mit tredje site der relaterer til tegneserier, men hvor de to WeirdSpace-sites har været præget af at begrænsningens kunst ikke er noget jeg dyrker, så er dette tænkt som et begrænset site om lige nøjagtig den lille subkultur der er danske tegneserier. Danske tegneserier er stadig et velvoksent arbejdsområde, så det bliver ikke et lille pjevset site på nogen måde, det bliver blot mere fokuseret på et specifikt område. Indholdet på dette site er startet på de to WeirdSpace-site og var egentligt tænkt som en del af et større site, men som tingene udviklede sig, gav det mere og mere mening, at lave et dedikeret site. Det gør det en del sværere at blive set på nettet og få ørenlyd, men på den anden side giver det nogle muligheder for optimering som de to andre sites ikke har, fordi de breder sig over så store områder.

Egentlig kunne jeg bare have brugt energien på at tilføje information til de eksisterende sites med bibliografiske data, og det har jeg også tidligere gjort, men i forhold til at udbrede kendskabet til en subkultur, fungerer det bedre, hvis der er flere sites. I forhold til da jeg startede med hjemmesider i 2003, er der, så vidt jeg kan se, forsvundet flere sites end der er dukket nye op, og de danske fora er svundet ind både i antal og aktivitet. Fora orker jeg ikke, men det gav mening for mig at starte et bibliografisk site. Hvorom alting er, så prøver jeg at give tegneseriemediet endnu en stemme på nettet.


God fornøjelse!

Michael Pilgaard
Frederikssund, Danmark, 2013